Energieverbruik wasmachine en droger set
Energieverbruik van een wasmachine
Beide apparaten komen als set, maar natuurlijk hebben ze wel hun eigen energielabel. De technologie is op het gebied van wasmachines al wat verder, waardoor deze vaker een goed energielabel hebben. Hier vind je het verbruik per energieklasse, zodat je weet waar je op moet letten als je op zoek gaat naar een nieuwe wasmachine:
Voor al deze berekeningen hebben we een energieprijs van €0,45 aangehouden.
Energieklasse A
Energieklasse B
Energieklasse C
Energieklasse D
Energieklasse E
Een wasmachine met energieklasse E verbruikt ongeveer 194 kWh per jaar, wat gelijkstaat aan €77,40.
Houd er rekening mee dat er voor deze cijfers rekening is gehouden met 220 wasbeurten per jaar, wat voor een gemiddeld huishouden normaal is.
Als je veel meer of juist veel minder wast, kun je ook zelf uitrekenen wat voor jou de precieze kosten zullen zijn. Op het energielabel staat namelijk altijd het energieverbruik per 100 wasbeurten aangegeven. Wanneer je de wasmachine 150 keer per jaar aanzet, moet je dat getal dus vermenigvuldigen met 1,5.
De getallen op het energielabel zijn altijd op basis van het eco 40 60 programma. Was je altijd veel warmer? Dan moet je er rekening mee houden dat je werkelijke verbruik waarschijnlijk iets hoger uit zal vallen.
Voor de meest zuinige wasmachine kies je voor energielabel A of B, hiermee kun je op jaarbasis het meeste besparen.
Energieverbruik van een wasdroger
Energieklasse A+++
Energieklasse A++
Energieklasse A+
Energieklasse B
Energieklasse C
Het energielabel
Wat zegt zo’n energielabel op een wasmachine of droger nu precies? Er staan veel verschillende icoontjes en cijfers op, maar betekenen die voor jou? Dat leggen we je hier uit.
Onder de energieklasse staat het aantal kWh aangegeven. Hierbij moet je er altijd rekening mee houden dat dit het verbruik voor 100 wasbeurten per jaar is.
Daar onder vind je een wasmand met het aantal kilogram, dit is het vulgewicht van je trommel. Bij wasmachine en droger sets zijn deze twee altijd op elkaar afgestemd, zodat je net zo veel kunt wassen als drogen. Het klokje daarnaast geeft aan hoe lang een programma duurt en de kraan daarnaast geeft het waterverbruik aan.
Helemaal onderaan vind je een icoon van een t-shirt met daaronder de letters A t/m G, hier lees je wat de kwaliteit van het centrifugeren is. Hoe hoger het cijfer, hoe beter de kwaliteit. De luidspreker daarnaast geeft het geluidsniveau van de wasmachine aan in decibel, bij een stille wasmachine ligt dit onder de 71 dB.
Energieverbruik wasmachine versus droger
Veelgestelde vragen over het energieverbruik van een wasmachine en droger set
Het precieze verbruik van een droger van 10 jaar oud hangt natuurlijk af van het model, maar over het algemeen kan worden gesteld dat 1 droogbeurt met een oude droger ongeveer net zo veel energie kost als 10 keer wassen met een nieuwe wasmachine.
De consumentenbond heeft in 2017 getest dat een oude droger die je 200 keer per jaar gebruikt ongeveer 226 kilo CO2 uitstoot. Even ter vergelijking, met een enkele vliegreis naar Rome stoot je 260 kilo CO2 uit. Het is dus echt veel beter om een zuinige droger aan te schaffen!
Een duurdere wasmachine verbruikt over het algemeen meer dan een goedkopere wasmachine, omdat duurdere modellen zijn uitgerust met nieuwe technieken zoals een koolborstelloze motor. Bedenk je altijd dat een goede wasmachine in de eerste instantie misschien wat duurder is, maar dat je jaarlijks zo veel kunt besparen, dat het apparaat zichzelf snel terugverdient. Daarnaast hebben duurdere modellen ook veel meer functies voor extra gebruiksgemak, zoals een zelfreinigende wasmiddellade. Ook hebben duurdere modellen vaak een langere levensduur.
Voor drogers geldt precies hetzelfde, het is op de lange termijn altijd de moeite waard om te investeren in een duurdere, maar zuinigere droger. Door een set te kopen kun je besparen op de prijs van beide apparaten. Een Samsung wasmachine of Bosch wasmachine beschikt over een goed energielabel, zodat je gemakkelijk kunt besparen op de aankoopprijs.