Wasmachine en droger set op 1 groep

Een wasmachine en droger set bestaat uit een losse wasmachine en droger, wat betekent dat je dus twee stopcontacten bij elkaar in de buurt nodig hebt. In veel gevallen is het nog nodig om daarvoor twee aparte groepen te gebruiken, maar met de huidige technologie zijn er ook veel uitzonderingen op deze regel. Op deze pagina kun je vinden waar je precies op moet letten als je de apparaten gaat aansluiten.
Sets

Kunnen een wasmachine en droger op 1 groep

In de regel moeten een wasmachine en een droger altijd op een aparte groep worden aangesloten. Per groep mag er namelijk 3600 Watt worden aangesloten en een gemiddelde wasmachine verbruikt al ongeveer 3000. Volgens de officiële regels moet alle apparatuur met een verbruik boven de 2000 Watt op een eigen groep worden aangesloten.

Wanneer je meer dan die 3600 Watt aansluitwaarde op dezelfde groep hebt, loop je het risico op overbelasting. Daardoor kunnen de draden heet worden, wat zelfs een brand kan veroorzaken.

Nieuwe wasmachine en droger set

Bij een nieuwe wasmachine en droger set kan het voorkomen dat het wel mogelijk is om beide apparaten op dezelfde groep aan te sluiten. Het energieverbruik van een wasmachine droger set met energielabel A ligt namelijk zo laag, dat zelfs het gezamenlijke verbruik ver onder de 3500 Watt blijft. Als je bijvoorbeeld een energiezuinige wasmachine met koolborstelloze motor hebt, bestaat de kans dat het aantal wattages ver onder de 2000 ligt.

Kies de goede eigenschappen

Maak ook verstandige keuzes op het gebied van een wasmachine en droger set. Een groot gezin vereist een hoger vulgewicht dan een kleiner gezin, waarbij ook een kleiner vulgewicht nodig is. Bij een te grote wasmachine en droger set, verbruik je veel meer energie dan je nodig hebt. Investeer dus in een wasmachine die bij jouw huishouden past en wees niet bang om daar wat meer aan uit te geven, duurdere modellen met een zelfreinigende wasmiddellade, een laag geluidsniveau wassen, automatische wasmiddeldosering en verschillende wasprogramma’s hebben vaak ook een veel langere levensduur.

Het verbruik van je wasmachine en droger

Je kunt het verbruik altijd vinden op het typeplaatje van je wasmachine en droger. Daar staat dan bijvoorbeeld 230V-50Hz 2200 W 10A, waardoor je weet dat een wasmachine of droger een verbruik van 2200 watt heeft.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale set

Klik en start keuzehulp
first screen img
1
2
3
4
Jouw set

Set keuzehulp

Terug
1
2
3
Terug

Hoe stil moet de wasmachine en droger set zijn?

Set keuzehulp

Terug
1
2
3
Terug

Hoe duur mag de wasmachine en droger set zijn?

Set keuzehulp

Terug
1
2
3
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Set keuzehulp

Bekijk 10 beste sets
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachine droger set zoeken...

Wasmachine en droger set tegelijk aan

Als je de twee apparaten toch op dezelfde groep wil aansluiten, kunnen ze niet tegelijkertijd aan, tenzij het verbruik van beide apparaten onder de 3500 Watt ligt. Om er zeker van te zijn dat dat allemaal goed gaat, kun je een wisselschakelaar gebruiken. Zodra een van de twee meer stroom verbruikt, bijvoorbeeld tijdens het centrifugeren, dan wordt de wasdroger automatisch uitgeschakeld.

Zorg er ook altijd voor dat je wasmachine waterpas staat, want het energieverbruik kan oplopen als het apparaat om wat voor reden dan ook harder moet werken. Het is altijd aan te raden om een stille wasmachine met een laag geluidsniveau centrifugeren aan te schaffen, omdat deze vaak een laag energieverbruik hebben. Ze zijn over het algemeen iets duurder, maar je verdient je investering vrijwel altijd terug door op je energiekosten te besparen.

Houd er rekening mee dat de verzekering wel moeilijk kan doen op het moment dat je beide apparaten op dezelfde groep aansluit. Ook als je ze nooit tegelijkertijd aanzet, wordt het wel gezien als een overtreding van de veiligheidsregels.       

Veelgestelde vragen over wasmachine en droger sets op 1 groep

Tijdens je zoektocht naar de beste wasmachine en droger set zal je veel vragen hebben. In deze sectie geven we antwoord op de vragen die het vaakst door anderen worden gesteld.
Een wasmachine en droger kunnen tegelijkertijd draaien, mits het gezamenlijke vermogen onder de 3500 Watt ligt. Wanneer je er niet zeker van bent dat dit het geval is, kun je ervoor kiezen om een wisselschakelaar te gebruiken, waarbij de droger wordt uitgeschakeld op het moment dat het energieverbruik te hoog is.
Het kan echt lonen om een energiezuinige wasmachine aan te schaffen, want deze kan samen met een energiezuinige wasdroger op dezelfde groep worden aangesloten. Controleer altijd het verbruik van beide apparaten op de typeplaatje. Als het totaal onder de 3500 Watt ligt, zou je ze op dezelfde groep mogen aansluiten.