Energieverbruik wasmachine en droger set

In veel huishoudens wordt een wasmachine en droger set aangeschaft omdat het goedkoper is om de twee apparaten samen te kopen. Dit heeft natuurlijk niet veel zin als beide apparaten een hoog energieverbruik hebben, want daarbij valt je besparing in het niet. Maar wat is veel energieverbruik en waar moet je als consument op letten bij het uitzoeken van een energiezuinige wasmachine en droger set? Lees op deze pagina alles over het energieverbruik wasmachine en droger set.
Sets

Energieverbruik van een wasmachine

Beide apparaten komen als set, maar natuurlijk hebben ze wel hun eigen energielabel. De technologie is op het gebied van wasmachines al wat verder, waardoor deze vaker een goed energielabel hebben. Hier vind je het verbruik per energieklasse, zodat je weet waar je op moet letten als je op zoek gaat naar een nieuwe wasmachine:

Voor al deze berekeningen hebben we een energieprijs van €0,45 aangehouden.

Energieklasse A

Het energieverbruik van de beste wasmachine met energieklasse A is 99 kWh per jaar. Dit komt neer op energiekosten van €44,55 per jaar. Vergeleken met energieklasse E kun je €33 per jaar besparen, over 10 jaar is dat €330.

Energieklasse B

Een wasmachine met energieklasse B verbruikt per jaar 114 kWh. Dat komt neer op een jaarafrekening van €51,30, waardoor je €26 kunt besparen ten opzichte van een wasmachine met energielabel E.

Energieklasse C

Bij energieklasse C mag je erop rekenen dat je wasmachine ongeveer 130 kWh per jaar zal verbruiken, wat neerkomt op totale kosten van €58,50. Vergeleken met een wasmachine met energielabel E bespaar je €19.

Energieklasse D

Voor energieklasse D kun je uitgaan van een energieverbruik van 152 kWh per jaar, waarvoor je €68,40 moet betalen. Ten opzichte van het laagste energielabel, E, bespaar je jaarlijks €9.

Energieklasse E

Een wasmachine met energieklasse E verbruikt ongeveer 194 kWh per jaar, wat gelijkstaat aan €77,40.

Houd er rekening mee dat er voor deze cijfers rekening is gehouden met 220 wasbeurten per jaar, wat voor een gemiddeld huishouden normaal is.

Als je veel meer of juist veel minder wast, kun je ook zelf uitrekenen wat voor jou de precieze kosten zullen zijn. Op het energielabel staat namelijk altijd het energieverbruik per 100 wasbeurten aangegeven. Wanneer je de wasmachine 150 keer per jaar aanzet, moet je dat getal dus vermenigvuldigen met 1,5.

De getallen op het energielabel zijn altijd op basis van het eco 40 60 programma. Was je altijd veel warmer? Dan moet je er rekening mee houden dat je werkelijke verbruik waarschijnlijk iets hoger uit zal vallen.

Voor de meest zuinige wasmachine kies je voor energielabel A of B, hiermee kun je op jaarbasis het meeste besparen.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale set

Klik en start keuzehulp
first screen img
1
2
3
4
Jouw set

Set keuzehulp

Terug
1
2
3
Terug

Hoe stil moet de wasmachine en droger set zijn?

Set keuzehulp

Terug
1
2
3
Terug

Hoe duur mag de wasmachine en droger set zijn?

Set keuzehulp

Terug
1
2
3
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Set keuzehulp

Bekijk 10 beste sets
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachine droger set zoeken...

Energieverbruik van een wasdroger

Wasdrogers hebben een ander energielabel dan wasmachines. Een wasmachine met energielabel A is niet per se even zuinig als een droger met energielabel A+.

Energieklasse A+++

Als je een warmtepompdroger aanschaft, is de kans groot dat je de meest zuinige energieklasse A+++ hebt. Hierbij kun je rekenen op een energieverbruik van 175 kWh per jaar, wat je ongeveer €78,75 zal kosten. Ten opzicht van de minst zuinige droger bespaar je dan €173,50.

Energieklasse A++

Een nieuwe droger met energieklasse A++ verbruikt per jaar 235 kWh, wat neerkomt op €105,75. Dit verschil tussen de eerste twee klassen is veel hoger dan bij de wasmachines. Vergeleken met een droger met het laagste energielabel betaal je jaarlijks €146,50 minder.

Energieklasse A+

Als de droger van je wasmachine droger set energielabel A+ heeft, kun je ervan uitgaan dat deze een energieverbruik van ongeveer 309 kWh per jaar zal hebben, wat voor jou neerkomt op €139,05. Ten opzichte van de laagste energieklassen kun je hiermee jaarlijks €113,50 besparen.

Energieklasse B

Het verschil tussen drogers met energielabel A+ en energielabel B is erg groot, het verbruik van de laatste is namelijk 561 kWh, wat neerkomt op €252,45 per jaar.

Energieklasse C

Tussen energieklasse C en B zit niet zo’n groot verschil, slechts 16 kWh op jaarbasis. In totaal verbruikt de wasdroger 577 kWh, wat neerkomt op €259,65 per jaar.

Het energielabel

Wat zegt zo’n energielabel op een wasmachine of droger nu precies? Er staan veel verschillende icoontjes en cijfers op, maar betekenen die voor jou? Dat leggen we je hier uit.

Onder de energieklasse staat het aantal kWh aangegeven. Hierbij moet je er altijd rekening mee houden dat dit het verbruik voor 100 wasbeurten per jaar is.

Daar onder vind je een wasmand met het aantal kilogram, dit is het vulgewicht van je trommel. Bij wasmachine en droger sets zijn deze twee altijd op elkaar afgestemd, zodat je net zo veel kunt wassen als drogen. Het klokje daarnaast geeft aan hoe lang een programma duurt en de kraan daarnaast geeft het waterverbruik aan.

Helemaal onderaan vind je een icoon van een t-shirt met daaronder de letters A t/m G, hier lees je wat de kwaliteit van het centrifugeren is. Hoe hoger het cijfer, hoe beter de kwaliteit. De luidspreker daarnaast geeft het geluidsniveau van de wasmachine aan in decibel, bij een stille wasmachine ligt dit onder de 71 dB.

Energieverbruik wasmachine versus droger

Zoals je uit bovenstaande gegevens hebt kunnen zien, gebruikt een droger aanzienlijk meer energie dan een wasmachine. Binnen je huishouden is de wasdroger altijd een van de grootste energieverbruikers. Het grootste gedeelte van deze energie wordt verbruikt voor het verwarmen van de lucht.
Verduurzaming van wasdrogers is moeizaam, omdat lucht warmte niet zo lang en gemakkelijk kan vasthouden. De enige manier waarop er op dit proces kan worden bespaard, is door het verwarmingselement energiezuiniger te maken, zoals bij een warmtepomp. 

Veelgestelde vragen over het energieverbruik van een wasmachine en droger set

Als je op zoek bent naar de juiste wasmachine droger set, is het belangrijk dat je je goed verdiept in de vragen die andere consumenten hebben. Zo weet je namelijk zeker dat je niks belangrijks over het hoofd zal zien. We hebben hier de meest gestelde vragen voor je op een rijtje gezet:
De best geteste wasmachine met energielabel A verbruikt per jaar ongeveer 99 kWh, dat komt met een energieprijs van €0,45 per kWh uit op een totaalbedrag van €44,55 per jaar. Dit getal is gebaseerd op 220 wasbeurten per jaar.
Op het energielabel van een wasmachine staat altijd aangegeven hoeveel energie een wasmachine per 100 draaibeurten verbruikt. Je kunt dus heel gemakkelijk uitrekenen wat het verbruik per keer is door dit getal te delen door 100. Houd er rekening mee dat dit getal is gebaseerd op de informatie van een wasprogramma 40 60 graden eco. Als je een ander programma gebruikt, kan het precieze energieverbruik hoger of lager uitvallen.

Het precieze verbruik van een droger van 10 jaar oud hangt natuurlijk af van het model, maar over het algemeen kan worden gesteld dat 1 droogbeurt met een oude droger ongeveer net zo veel energie kost als 10 keer wassen met een nieuwe wasmachine.

De consumentenbond heeft in 2017 getest dat een oude droger die je 200 keer per jaar gebruikt ongeveer 226 kilo CO2 uitstoot. Even ter vergelijking, met een enkele vliegreis naar Rome stoot je 260 kilo CO2 uit. Het is dus echt veel beter om een zuinige droger aan te schaffen!

Een duurdere wasmachine verbruikt over het algemeen meer dan een goedkopere wasmachine, omdat duurdere modellen zijn uitgerust met nieuwe technieken zoals een koolborstelloze motor. Bedenk je altijd dat een goede wasmachine in de eerste instantie misschien wat duurder is, maar dat je jaarlijks zo veel kunt besparen, dat het apparaat zichzelf snel terugverdient. Daarnaast hebben duurdere modellen ook veel meer functies voor extra gebruiksgemak, zoals een zelfreinigende wasmiddellade. Ook hebben duurdere modellen vaak een langere levensduur.

Voor drogers geldt precies hetzelfde, het is op de lange termijn altijd de moeite waard om te investeren in een duurdere, maar zuinigere droger. Door een set te kopen kun je besparen op de prijs van beide apparaten. Een Samsung wasmachine of Bosch wasmachine beschikt over een goed energielabel, zodat je gemakkelijk kunt besparen op de aankoopprijs.

Drogen is aanzienlijk duurder dan wassen. Dit komt omdat het erg veel energie kost om lucht warm te houden. Voor de grootste besparing kies je dus altijd voor een energiezuinige warmtepompdroger, hiermee wordt de lucht namelijk zo energiezuinig mogelijk opgewarmd.