Levensduur wasmachine en droger set

Er zit geen verschil in de levensduur van een wasmachine en droger set ten opzichte van een losse wasmachine en droger, maar er zijn wel een aantal dingen
Sets

Wat is de levensduur van een wasmachine

De gemiddelde levensduur van een wasmachine is afhankelijk van een aantal factoren, zoals het vulgewicht, toerental, de energieklasse, het waterverbruik en natuurlijk ook hoe vaak je de wasmachine gebruikt. Ook mag je ervan uitgaan dat een duurdere wasmachine een betere bouwkwaliteit heeft, waardoor je er langer gebruik van kunt maken.

Het kan ook zeker lonen om een nieuwe wasmachine aan te schaffen als je huishouden groter of kleiner wordt. Wanneer een trommel te vol of juist te leeg is, moet een wasmachine harder werken dan nodig is en dat zorgt ervoor dat de totale levensduur aanzienlijk omlaag gaat.

Uiteraard speelt het ook een beetje mee of je geluk hebt, er is altijd wel een verhaal van dat ene familielid die al sinds 1980 dezelfde goedkope wasmachine gebruikt. Vergeet daarbij niet dat een hele oude wasmachine vaak nog een oud energielabel heeft, waardoor het energie- en waterverbruik aanzienlijk hoger liggen. Uiteindelijk zal je aanzienlijk kunnen besparen op je jaarlijkse kosten wanneer je een nieuwe wasmachine koopt.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale set

Klik en start keuzehulp
first screen img
1
2
3
4
Jouw set

Set keuzehulp

Terug
1
2
3
Terug

Hoe stil moet de wasmachine en droger set zijn?

Set keuzehulp

Terug
1
2
3
Terug

Hoe duur mag de wasmachine en droger set zijn?

Set keuzehulp

Terug
1
2
3
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Set keuzehulp

Bekijk 10 beste sets
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachine droger set zoeken...

Wat is de levensduur van een wasdroger

Voor de levensduur van een wasdroger spelen dezelfde factoren mee als bij een wasmachine, maar ook de kwaliteit van de verschillende onderdelen speelt een belangrijke rol.

Zo slijt een wasdroger met een koolborstelloze motor bijvoorbeeld aanzienlijk minder snel dan een model dat nog op de oude manier werkt. Bij een koolborstel ontstaat er namelijk veel wrijving, waardoor er sneller sprake is van slijtage. Daarbij is het geluidsniveau van deze wasdrogers ook veel lager en verbruiken ze minder energie.

Ook wanneer je wasdroger onderdelen van roestvrij staal heeft, zal deze langer meegaan. De machine is namelijk niet vatbaar voor roest, zodat alles naar behoren blijft werken en er ook altijd als nieuw uit blijft zien.

Wasdroger vs. wasmachine levensduur

Wasmachine levensduur

De levensduur van een wasmachine varieert tussen de 6 en 14 jaar, de belangrijkste indicator daarvoor is het merk. Een goedkopere wasmachine gaat veel minder lang mee dan een wat duurder model. eWe hebben hier voor de populairste merken voor je op een rijtje gezet hoe lang een wasmachine meegaat:

 • Whirlpool = 1370 wasbeurten
 • Zanussi = 1701 wasbeurten
 • Bauknecht = 1545 wasbeurten
 • AEG = 1777 wasbeurten
 • Bosch = 1929 wasbeurten
 • Siemens = 1946 wasbeurten
 • Miele = 2351 wasbeurten

De best geteste wasmachine is dus die van Miele, maar dat bekent niet automatisch dat je ook op deze lange levensduur kunt rekenen. Het is een schatting op basis van de levensduur van bestaande apparaten.

Je kunt zelf uitrekenen hoeveel jaar de wasmachine mee zal gaan door dit getal te delen door het totaal te delen door het aantal keer dat je per week wast en dat vervolgens weer te delen door 52.

Stel dat je een Bosch wasmachine hebt, waarmee je drie keer in de week wast, dan kom je uit op de volgende berekening: 1929/3 = 643 / 52 = 12,4 jaar.

Deze informatie is belangrijk als je wil bepalen wat voor jou de beste wasmachine is. Als je bijvoorbeeld weet dat je bovengemiddeld veel wast, heeft het geen zin om een wasmachine met een lage levensduur te kopen, want dan loop je het risico dat je binnen een paar jaar weer een nieuwe wasmachine moet kopen.

Wasdroger levensduur

Voor wasdrogers geldt het volgende:

 • LG = 2000 droogbeurten
 • Whirpool = 2000 droogbeurten
 • Bauknecht = 2000 droogbeurten
 • Zanussi = 2200 droogbeurten
 • Electrolux = 2200 droogbeurten
 • Samsung = 2200 droogbeurten
 • Bosch = 3750 droogbeurten
 • Siemens = 3750 droogbeurten
 • AEG = 3750 droogbeurten
 • Miele = 5000 droogbeurten

De berekening gaat hetzelfde, bij een Zanussi wasdroger kun je dus rekenen op een levensduur van 2200/3 = 733/52 = 14,1 jaar.

Een was droogcombinatie, wanneer beide apparaten zijn verenigd in één apparaat, gaat over het algemeen iets minder lang mee, omdat je het apparaat natuurlijk ook vaker gebruikt. Wasmachine droger sets zijn een handigere investering, omdat je ook maar één apparaat hoeft te vervangen

Hoe kun je de levensduur verlengen van je wasmachine en droger set

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je goede wasmachine droger set langer mee zal gaan, waarvan de belangrijkste natuurlijk het onderhoud is.

Draai een kookwas

Zorg er bij je wasmachine bijvoorbeeld altijd voor dat je regelmatig (2 á 3 keer per jaar) een kookwas draait met azijn of een vaatwastablet, zodat de kalkresten uit de trommel en de slangen verwijderd worden. Maak ook het wasmiddelbakje, de rubbers bij het deurtje en de pluizenfilter schoon. Voor extra gemak kun je ook kiezen voor een wasmachine met een zelfreinigende wasmiddellade.

Let op wat je in de trommel stopt

Let ook altijd op wat je wast, kleding met metalen dingen eraan, zoals riempjes en gespen, kunnen de binnenkant van je trommel beschadigen. Deze kun je het beste in een zakje of een kussensloop wassen, dat is ook beter voor de rest van je kleding. Je kunt daarbij ook nadenken over een kledingbeschermende trommel.

Stop de trommel niet te vol

Tot slot gaat je wasmachine ook langer mee als je altijd een volle trommel draait en niet te veel of te weinig wasmiddel gebruikt. Het apparaat presteert optimaal onder de juiste omstandigheden en de kans op complicaties loopt daardoor terug. De meeste wasmachine en droger sets zijn zo op elkaar afgestemd dat ze altijd hetzelfde vulgewicht hebben, waardoor je altijd even veel kunt wassen als drogen.

Reinig regelmatig

Bij een wasdroger is het belangrijk dat je alle onderdelen regelmatig schoonmaakt. Verwijder na iedere droogbeurt de pluizen uit de filter en verwijder altijd op tijd het condens water.

Ventileer goed

Houd er ook rekening mee dat de wasdroger op een plek staat waar er voldoende ventilatieruimte aan de achter en zijkant van het apparaat is. Wanneer je niet zo veel ruimte hebt, kun je de wasdroger op de wasmachine plaatsen. Een wasdroger die niet waterpas staat, zal ook veel sneller beschadigen. Dit komt doordat het apparaat dan te veel beweegt

Kies altijd voor energiezuinig

Als je op zoek bent naar de juiste wasmachine droger set, kun je er het beste voor kiezen om een energiezuinige wasmachine en droger aan te schaffen. Ook een stille wasmachine is vaak een indicatie dat het apparaat lang mee zal gaan, omdat het apparaat aan de binnenkant minder wrijving heeft.

Veelgestelde vragen over de levensduur van een wasmachine en droger set

Om er zeker van te zijn dat je de juiste keuze maakt wanneer het om je nieuwe wasmachine en droger set gaat, hebben we hier een overzicht gemaakt van de vragen die het vaakst gesteld worden:
Gemiddeld gaat een wasdroger zo’n 2500 droogbeurten mee. Dat staat met 3 droogbeurten per jaar gelijk aan 15 jaar. Zodra je de droger vaker gebruikt, gaat dit getal snel omlaag.
Ben je op zoek naar een nieuwe droger en vind je het belangrijk dat deze zo lang mogelijk mee gaat? Kijk dan eens naar de drogers van Siemens en AEG. De modellen van Miele hebben een nog langere levensduur, maar zijn vaak ook aanzienlijk duurder.
Een warmtepompdroger gaat aanzienlijk langer mee dan een condensdroger, omdat het systeem zuiniger werkt en minder gemakkelijk slijt. Houd er wel rekening mee dat een warmtepompdroger in de aanschaf aanzienlijk duurder is, maar door de langere levensduur verdien je je investering vrijwel altijd terug.