Waterverbruik wasmachine en droger set

Ongeacht het merk mag je ervan uitgaan dat een het gemiddelde verbruik van een wasmachine ongeveer 60 liter water per wasbeurt is. Een zuinige wasmachine gebruikt soms zelfs maar 40 liter water per wasbeurt. In 2011 lag dit getal nog rond de 90 liter water. Dat laat maar weer eens zien hoe voordelig het kan zijn om een nieuwe wasmachine aan te schaffen!

Bij ons vind je altijd de best geteste wasmachines en als je echt niet weet hoe je moet zoeken, kun je altijd de wasmachine keuzehulp doen.

Sets

Waterverbruik van een wasmachine

Een energiezuinige wasmachine is niet automatisch ook zuiniger met het waterverbruik. We kunnen je alvast verklappen dat een wasmachine met energielabel F net iets minder water verbruikt dan een wasmachine met energieklasse A.

Dat komt omdat de meeste wasmachines met een zuinig energielabel een eco 40 60 programma hebben waarbij er relatief meer water wordt verbruikt. Het programma draait namelijk langer en op een lagere temperatuur.

Hier hebben we voor je op een rijtje gezet wat een wasmachine verbruikt per energieklasse:

Energieklasse A

Het jaarlijkse waterverbruik van een energiezuinige wasmachine met energielabel A is ongeveer 10.500 liter. Per wasbeurt komt dit neer op ongeveer 48 liter.

Energieklasse B

Bij energieklasse B ligt het waterverbruik iets hoger, namelijk op 11.166 liter water. Dit is per wasbeurt iets meer dan 50 liter en daarmee is deze energieklasse het minst zuinig.

Energieklasse C

Je vind de meest zuinige energieklasse bij wasmachines met energieklasse C, hier is het namelijk 8.383 liter water per jaar, wat neerkomt op ongeveer 38 liter per wasbeurt.

Energieklasse D

Vanaf energieklasse D gaat het waterverbruik weer omhoog, gemiddeld verbruikt een wasmachine met dit energielabel namelijk 10.148 liter water per jaar. Per wasbeurt is dit 46 liter.

Energieklasse E

Gek genoeg gaat het verbruik per jaar bij energieklasse E weer omlaag, per jaar kun je rekenen op een verbruik van 9.989 liter water, wat per wasbeurt ongeveer 45 liter water is.

Energieklasse F

Tot slot gaat het verbruik bij energielabel F weer iets omhoog, namelijk naar 10.071 liter. Per wasbeurt komt dat neer op ongeveer 46 liter water per keer.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale set

Klik en start keuzehulp
first screen img
1
2
3
4
Jouw set

Set keuzehulp

Terug
1
2
3
Terug

Hoe stil moet de wasmachine en droger set zijn?

Set keuzehulp

Terug
1
2
3
Terug

Hoe duur mag de wasmachine en droger set zijn?

Set keuzehulp

Terug
1
2
3
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Set keuzehulp

placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachine droger set zoeken...

Het energielabel

Van het energielabel kan je niet alleen opmaken wat een wasmachine per wasbeurt verbruikt aan water, maar naast het waterverbruik staat er nog veel meer handige informatie op.

Op het energielabel staat het waterverbruik altijd aangegeven aan de hand van een kraantje met daar onder het aantal liter. Dit getal is gebaseerd op het waterverbruik van het eco 40 60 programma. Wanneer je een ander programma gebruikt, kan het verbruik hoger of lager uitvallen.

Je kunt uitrekenen wat je jaarlijkse kosten voor je wasmachine zijn door het waterverbruik per wasbeurt te vermenigvuldigen met het aantal keer dat je per jaar de was doet en vervolgens kun je dat getal weer vermenigvuldigen met de prijs per liter water.

Op dit moment zijn de kosten voor een liter water in Amsterdam bijvoorbeeld 0.00087. Bij een wasmachine met energielabel A is het verbruik per wasbeurt 48 liter. Stel dat je elke drie dagen wast, dan heb je jaarlijks 122 wasbeurten. Je kosten zijn dan: 122 x 48 = 5856 liter water x €0.00087= €5,10 per jaar.      

Veelgestelde vragen over het waterverbruik van een was droogcombinatie

In deze sectie hebben we de meest gestelde vragen over het waterverbruik van een wasmachine voor je op een rijtje gezet, zodat jij zeker weet dat je alle informatie tot je beschikking hebt.
Het is afhankelijk van het soort wasmachine wat het jaarlijkse waterverbruik is. Een AEG wasmachine, Samsung wasmachine of Bosch wasmachine verbruikt waarschijnlijk minder water dan een goedkopere wasmachine, omdat de duurdere modellen zijn uitgerust met waterbesparende technieken. Het kan dus altijd lonen om te investeren in een duurdere wasmachine, omdat je zo uiteindelijk op je waterkosten kunt besparen.
Je sluit een wasmachine altijd aan op een waterkraan waar koud water uitkomt. Vervolgens wordt het water opgewarmd in de machine, wat er weer voor zorgt dat je energieverbruik omhoog gaat. Een energiezuinige wasmachine verdien je gemakkelijk terug, doordat je jaarlijks tientallen euro’s op je energieverbruik kunt besparen.

Er zijn een aantal hele simpele dingen die je kunt doen om het waterverbruik van je wasmachine tot een minimum te beperken. Om te beginnen moet je altijd alleen met een volle trommel wassen en gebruik ook niet teveel wasmiddel. Bij een halfvolle trommel of een overdaad aan wasmiddel wordt er namelijk meer water dan nodig in de machine gepompt.

Door niet teveel wasmiddel te gebruiken, kun je ook nog besparen op de kosten voor wasmiddel! Wanneer je een moderne wasmachine koopt, kan je investeren in een functie die aangeeft wanneer er teveel wasmiddel bij je wasgoed zit. Daarbij zitten er vaak nog veel andere handige functies bij, zoals een zelfreinigende wasmiddellade.

Ook een te volle trommel is niet goed voor het waterverbruik. De ideale wasmachine voor jouw huishouden is altijd afgestemd op het aantal personen, het kan zijn dat je een grotere wasmachine nodig hebt om al je wasgoed schoon te krijgen.

In principe is er geen verband tussen het geluidsniveau wassen, het geluidsniveau centrifugeren van de droger en het waterverbruik van het apparaat. Een stille wasmachine maakt minder geluid omdat er bijvoorbeeld een koolborstelloze motor in zit en dit heeft wel een positief effect op hoeveel energie verbruikt wordt. Daarbij heeft een energiebesparende wasmachine vaak ook een optie halve belading, waardoor je kleine wasjes kunt draaien zonder dat je jaarlijkse verbruik daardoor omhoog gaat.